Sörf Okulu Arıyorsanız Dürbünlü Hoca’yı Bulun :)

Sörf Okulu Arıyorsanız Dürbünlü Hoca’yı Bulun 🙂

Yazılarımda devamlı bahsediyorum da; sörf kulüplerinde sörf yapın, rüzgar sörfünü sörf okulunda öğrenin diye. Peki bölgenizde birden fazla kulüp, okul varsa veya bölge değiştirme şansınız varsa; iyi bir sörf okulu nasıl olmalı diye sorarsanız:

Bütün sporlar gibi rüzgar sörfünün de olmazsa olmazı güvenlik. Öncelikle güvenli bir sörf okulu bulun. Güvenli sörf okulunu nasıl bulurum derseniz; fazla sörf okulu, sörf kulübü dolaşan bir sörf acemisi olarak öncelikle dikkat edeceğiniz “Dürbünlü Hoca”dır. (bu terim de benden olsun)

Sörf okuluna gittiğinizde bakın bakalım hocanın elinde dürbün var mı?, yakınında dürbün hazır bekliyor mu? Ama dikkat edin “Dürbünlü Hoca”lar asabi de olabiliyor 🙂 En azından benimki öyle 🙁 Ama benim hocalarım çok iyidir 🙂

Yine herhalde yelken federasyonu zorunlu kılmış ki; her sörf kulübünde, her sörf okulunda can kurtarma botu var. Ama ne yazık ki bazılarında karada öylece duruyor, bazı şişme botlar patlak, hatta bazı kulüplerde can kurtarma botları sezon ortasında dahi denize çıkartılmıyor, garajda bekletiliyor.

Ben bu konuda da şanslıyım; çünkü benim sörf okulumda suda devamlı can kurtarma botu var. Üstelik bir tane de değil; iki, üç, dört inanın sayısını bilmiyorum.

Ama benim favorim kırmızı şişme can kurtaran botu 🙂

Sörfü İyice Öğrenmeden Karadan Denize Esen Rüzgarlarda Denize Çıkmayın

Güvenli Spor Rüzgar Sörfü’nü Emniyetle Yapmak İçin Kurallar  Listesi

Sörfü İyice Öğrenmeden Karadan Denize Esen Rüzgarlarda Denize Çıkmayın

5- Rüzgar sörfünde iyice tecrübe sahibi olmadıktan sonra karadan denize esen rüzgarlarda denize çıkmayın, sörf yapmayın. İyi orsa çekemiyorsanız açık denize doğru sürüklenmeniz an meselesi olacaktır. “Yok kıyıdan kıyıdan gider gelirim” “Aman canım ne var ki; açıldığım gibi dönerim” diyorsanız; bilin ki bir süre sonra “sıkıntı var” noktasına geleceksiniz! Ve umarız ki bu sizin için acı tecrübeniz olmasın…

Üstelik karadan denize esen rüzgarlar aldatıcı, kestirmesi zordur. Kıyıdaki tepeler, yüksek binalar rüzgara tam geçit vermez. Kıyıdayken kuvvetini çok az hissettiğiniz bir rüzgar; açıldığınızda size kasırga gibi gelecektir.

Şahsen ben bunu rüzgar sörfünü öğrenmeye çalıştığım sörf okulunda, sörf kulübünde defalarca test ettim 🙁

En büyük şansım hocalarımın gözetiminde çalışan bizi denizde devamlı gözetleyen, elleri dürbünde bekleyen eğitmenler ve kırmızı cankurtaran botumuzdu 🙂

Bir kez daha en iyi güvenlik önlemi olarak; ısrarla sörf kulübünde sörf yapmayı tavsiye ediyorum.

Ve bir sörf okuluna kayıt için görüşmeye gittiğinizde dikkat edin; denizde cankurtaran botu var mı? elinde dürbün denizde sörf yapanları gözlemleyen var mı? Benim sörf öğrenmeye çalıştığım okulda var 🙂 Şanslıyım, güvenliyim…

Güvenli Rüzgar Sörfü İçin Yoğun Deniz Trafiğinden Uzak Durun

Güvenli Spor Rüzgar Sörfü’nü Emniyetle Yapmak İçin Kurallar  Listesi

Güvenli Rüzgar Sörfü İçin Yoğun Deniz Trafiğinden Uzak Durun

4- Rüzgar sörfü yapacağınız yerin emniyetli olduğundan emin olun. Teknelerden, yüzücülerden; deniz trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde kesinlikle dolaşmayın. Dalış yapan birilerinin olduğu yerler de sıkıntılıdır. Sörf tahtasının altındaki fin dalış yapanlarda yaralanmalara sebep olabilir veya denizde yüzen kişilere sörf tahtanızla çarparak, yelken direğini üzerlerine düşürerek kazalar yaşayabilirsiniz.

Kısacası plajlardan, dalış bölgelerinden ve deniz trafiğinin yoğun olduğu bölgelerden uzak durun.

Yine klasik bir tavsiye olacak ama; Rüzgar sörfünü mümkün olduğunca sörf kulüplerinde yapın. Çevrenizdeki bir rüzgar sörfü okulu da olabilir.

İstanbul’da güvenli rüzgar sörfü için adresimiz belli 😉 İstanbul’da rüzgar sörfü okulunda rüzgar sörfünü güvenle öğrenebilir; güvenle sörf kulübünün imkanlarından yararlanabilir; yelken-tahta-ekipman-barındırma ve rözügar sörfü ekipmanlarını kiralayabilir; güvenle rüzgar sörfü yapabilirsiniz 🙂

Rüzgar Sörfünü Yalnız Başınıza Yapmayın

Güvenli Spor Rüzgar Sörfü’nü Emniyetle Yapmak İçin Kurallar  Listesi

3- Rüzgar sörfünü yaparken yalnız olmamanıza dikkat edin. Yanınızdaki kişinin sizden daha iyi bir sörfçü olması gerekmiyor. Diğer sörfçünün hareketlerini izleyin; daha iyi sörf yapanı kopyalayın. Siz kötü bir sörfçüyseniz hareketlerinizi düzeltmeye çalışın.