Hey Nereye Gidiyorsun

Hey nereye gidiyorsun, niye kaçıyorsun?.. Hesabını vermeden yurdumu paylaşmanın.. Hesabını vermeden kanını şehitlerimin… Hesabını vermeden yetimlerimin, savaş dullarımın… Hesabını vermeden yakılıp yıkılan vatanımın… Kaçmak var mı insanlığa hesap vermeden?..

Zaferin Kadrosu

Ölümü Bir Uyku, Rahat Bir Uyku Gibi Aramak

“Bütün günümüz adeta merak sancısı içinde geçti. Yalnız yemekten değil, düşünmekten de kesilmiştik. Zırhlıları, tümenleri ve alayları ile Birinci Dünya Harbi düşmanlarının zaferi, hâlâ İstanbul’un surlarında ve sokaklarında idi. Bir tek umut, bir avuç askerde ve Mustafa Kemal denen isimde idi. Kapkara perdenin arkasında yalnız onların yaklaşıp uzaklaşan hayaletlerini sezinliyorduk. Nihayet Rumca gazetelerde ilk rivayetler çıktı. Biz, taarruza geçmiştik ve başımızı Yunan Ordusu’nun çelik kayasına boş yere çarpıp duruyorduk.Türk Ordusu’nun bir taarruz savaşına giremeyeceği fikri, bizim kuşağımız için değişmez gerçeklerden biri idi. Ordumuzun kahramanlığına bel bağlardık, fakat onun ancak dayanma mucizeleri verebileceğini sanırdık. Onun son destanları 1877 Harbi’nde Plevne,1912 Harbi’nde Edirne, sonra da Çanakkale idi. Rumca gazetelerin haberi ile merakımız biraz azalsa bile, kaygımız ateş gibi yanıyordu.Zaman geçtikçe umutsuzluğumuz arttı. Havadis duyurmakta Beyoğlu gazeteleri ile yarış eden ve üst üste kasabalar alındığı rivayetlerini uyduran bir Türkçe sürüm gazetesine kızıyorduk.– Taarruz çökmüş olsa, bir tebliğ verirlerdi. Durduk mu, geriledik mi? Ah, hiç olmazsa bir iki kasaba alsak da öyle dursak…Bir iki kasaba alıp durmayı nimet saymaya başlamıştık. Az da olsa bir başarıyı, halk güvenini arttırma yolunda kullanmak kolaydır. Bu, bir edebiyat işidir. Fakat ya hiçbir şey yapamadıksa, ya geriledikse?Mustafa Kemal’e kızanlar ağızlarını açmışlardı bile…

★★★

Akşamüstü gene beynimizin içinde aynı burgu, kalbimizin içinde aynı ağrı Büyükada’ya gidiyordum. Aydınlık, ferah bir ağustos akşamı… Köpüklü, uyanık, neşeli bir deniz. Güverte tıka basa dolu…Türkçe konuşmayanlarda, birbirinin sözünü kapan bir sevinç var. Sadece bu sevinç bizi yıkmaya yeterdi. “Ne olmuştu?” diye sormaktan korkuyorduk.Fakat içimizdeki sorunun, kimseden aramaya cesaret edemediğimiz cevabı kendiliğinden yayılıverdi:Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, bütün karargahı ile beraber esir olmuş!..Keder insanları öldürmez derlerse, bu söze inanınız. Kalp denen şeyin ne dayanıklı bir maddeden yapılmış olduğunu ben, o akşamüstü Büyükada vapurunun güvertesinde öğrendim.Türkleri Büyükada Yat Kulübü’nden kovmuşlardı. Yalnız bir iki sırnaşık, yolunu bularak içlerine sokulabilmişlerdi. Bunlar o akşam cezalarını çekmişlerdi. Çünkü kulüpte, Mustafa Kemal’in esir olması şerefine kulübün bütün şampanyaları patlıyor ve Türkler de dağıtılan kadehleri içmeye zorlanıyorlardı. Ada sokakları çoluk çocuğun çığlıkları ile geçilmez bir hale gelmişti.Ölümü bir uyku, rahat bir uyku gibi arayarak sabahı ettik. İlk vapurun en görünmez köşesine sığınarak, iki büklüm köprüye indik.

★★★

Bütün Türkleri yas içinde bulacağımı sanıyordum. Meğer bütün karargahı ile Başkomutan Mustafa Kemal değil, Yunan Başkomutanı Trikupis esir olmuş…Size, kalbin ne kadar dayanıklı bir maddeden yapılmış olduğunu yukarıda söylemeseydim, burada söylerdim. Bir çocuk gibi sıçramaya başladım. Habere, havadise, telgrafa koşuyorum. Hani dün kızdığımız o sürüm gazetesi yok mu, meğer resmi tebliğlerin kilometrelerce gerisinde imiş. Yunan Ordusu’nu yok etmişiz ve İzmir’e iniyormuşuz.Ben, ömrümde hiçbir edebiyat eserinde, ordulara ilk hedeflerinin Akdeniz olduğunu bildiren günlük emri okurken duyduğum zevki duymadım. Bu, bütün heyecanların üstünde bir heyecan veren, bütün şiirlerin üstünde bir şiirdi. Ne olmuştuk, biliyor musunuz? Kurtulmuştuk.Ah Mustafa Kemal, Mustafa Kemal… Sana ölünceye kadar o günün sevincini ödeyebilmekten başka bir şey düşünmeyeceğim.Konuşmak için dilim, yazmak için kalemim tutuldu. İkdam’daki Yakup Kadri’yi aradım, İlk vapurla İzmir’e gitmeyi teklif ettim.

★★★

Falih Rıfkı Atay

30 Ağustos Zafer Bayramımız Kutlu Olsun

Rüzgar Sörfü Öğrenmek İstiyorum Korkuyorum

Soru : Rüzgar sörfünü öğrenmek istiyorum ama korkuyorum, ne tavsiye edersiniz?
Cevap : Rüzgar sörfü eğitiminde öncelikli iddiamız; güvenlik ve hoşgörü… Bu bakımdan korkacağınız, çekineceğiniz hiç bir şey yok. Üstelik rüzgar sörfü başlangıç eğitimi 3 değişik günde ve toplamda sadece 5 saat sürüyor. Başlangıç eğitimi sonunda hala rüzgar sörfünden korku duyuyorsanız devam etmezsiniz ve en azından başlamış; rüzgar sörfü tahtasıyla gidip gelmiş olursunuz.

Rüzgar Sörfü Kursu/Windsurf Eğitimi Soruları İçin Telefon 0532 5413745

Rüzgar Sörfü Eğitimi Fiyatları Ne Kadar?

Soru : Rüzgar sörfü eğitimi fiyatları ne kadar? Rüzgar sörfü sporu pahalı bir spor türü mü?
Cevap : Rüzgar sörfü eğitimi fiyatları dönem ve sezonuna göre değiştiğinden genelde burada fiyat belirtemiyoruz; fakat rüzgar sörfü eğitimi ve kiralama fiyatlarıyla ilgili sık sık indirimli fiyat kampanyaları yapıyoruz, takip edebilirsiniz. Rüzgar sörfü çoğu spor türünden daha ekonomiktir. Basit bir örneklemeyle bir spor salonuna devam edebileceğiniz rakamlarla İstanbul Windsurf Center’a devam edebilirsiniz.

Rüzgar Sörfü Kursu/Windsurf Eğitimi Soruları İçin Telefon 0532 5413745