Kiteboard Tehlikeli Windsurf Güvenli

Kitebord tehlikeli windsurf güvenli

Türkiye’de rüzgâr sörfü ve kiteboard’u buluşturan tek yarış olan ‘Red Bull Aegean Cross’ için hafta başında Alaçatı’daydık. Bu yıl 8. kez düzenlenen ve dünyanın en hızlı rüzgâr sörfçülerinin katılımı ile gerçekleştirilen PWA Windsurf yarışlarında dünya üçüncüsü olan Lena Aylin Erdil de yarışlardaki yerini aldı.

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

Birçok ülkenin rüzgâr sörfü ve kiteboard (uçurtma sörfü) meraklılarını Ege’de bir araya getiren ve Türkiye’de iki disiplini buluşturan tek yarış ‘Red Bull Aegean Cross’ 1-2 Eylül tarihlerinde Alaçatı’da düzenlendi. 2 Eylül’de gerçekleştirilen yarış, rüzgârın yetersiz olması nedeniyle hakem heyeti tarafından durduruldu. Bu nedenle kazananı olmayan yarışlarda yerini alan Lena Aylin Erdil ile fırsatı değerlendirip rüzgâr sörfü üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

İlk sörf tahtasına çıktığında kaç yaşındaydın?
11 yaşındaydım. Anne ve babam ikisi de sörfçü. Onlar sayesinde sörfle tanıştım. Her yaz tatilim sörf tahtası üzerinde geçerdi. 

Peki, mesleğin olmasına ne zaman karar verdin?
Sanırım 16 yaşındaydım. İlk kez ailem beni yurtdışına Venezuela’ya göndermişti. Sörf için uygun Margarita Ada’sına gitmiştim. Benimle aynı zevki paylaşan, aynı hobiye sahip insanları görünce seyahatin boyutu değişti. “Tamam, ben bu işi yapmak istiyorum” dedim.     

Neden başka bir spor değil de sörf?
Harika bir doğa sporu olduğu için. Suyun üzerinde rüzgâr gücüyle gidiyorsunuz. Sadece doğanın gücünü kullanıyorsunuz. İşin içine dalga gibi başka bir doğa gücü de katılınca muhteşem oluyor. Değişik bir spor bence. 

TÜRKİYE’NİN HAVASI SÖRF İÇİN ELVERİŞLİ

Rüzgâr sörfü kendi içinde stillere ayrılıyor. 

Sen hangi dalda yarışıyorsun?
Slalom dalında yarışıyorum. Orada en önemli şey; ‘start’, ‘dönüş’ ve ‘hız.’ Mesela çok hızlı değilsinizdir ama dönüşü iyi yaparsınız birkaç kişiyi geride bırakabilirsiniz. 
Eğer üçünü de en iyi yaparsan kazanırsın. 
Malum çalışmanız rüzgârın keyfine bağlı. 

Nasıl bir çalışma programın var?
Evet, çalışma takvimimiz rüzgâra bağlı. Onun için de belirli bir saati yok. Ama genelde günde 5 saat çalışıyorum. Türkiye’nin yaz havası çok elverişli. Ayvalık, Alaçatı, Datça gibi… Bodrum Orta Kent’te yaşıyorum. Orada termik rüzgâr olduğu için elimden geldiğince faydalanmaya çalışıyorum. Kışın da yine rüzgârın elverişli olduğu ülkelere gidiyorum.

Bir de sörf okulun var değil mi?
Evet, 8 senedir var ama son bir-iki yıl daha çok büyüdük. Gittikçe büyüyoruz, çok sayıda öğrencim var. Şimdilik daha çok temel eğitim veriyoruz ama ileride turnuvalara katılacağız.   

Bu yıl takviminde neler var?
Son üç senedir Cape Town’a gidiyorum. Dalga sörfü yapıyorum. Rüzgâr sörfünün başka bir dalı. Onun için hazırlandım ve önümüzdeki sene PWA yarışlarına katılmak istiyorum. Amacım ilk 10 sonra ilk 5 ve birincilik. Onun dışında iki senedir hız rekorunu kırmaya çalışıyorum. Rekoru kırmak sağanağa (sert bir şekilde gelen ani rüzgâr) bağlı; o sağanağı da yakalamak zor… Geçen hafta slalom dalında PWA Windsurf’de dünya üçüncüsü oldum. Şimdi dünya şampiyonu olmayı hedefliyorum.

Yeterli desteği alıyor musun?
Red Bull ve Türk Hava Yolları sponsorluğumu üstlendi. Onların sayesinde kendimi çok geliştirdim. Farklı ülkelerde, farklı denizlerde ve farklı şartlarda antrenman yapabilmek ve yarışlara katılıp tecrübe kazanma şansını yakaladım. En büyük destekçim onlar diyebilirim.

Su sporları tutkunlarının sabırsızlıkla beklediği ‘Red Bull Aegean Cross’ için buradasın, neler söylersin?
Türkiye’de rüzgâr sörfü ve kiteboard’u buluşturan tek yarış ‘Red Bull Aegean Cross.’ Malzemeler eşit değil, o yüzden genelde kite’çılar kazanıyorlar. Zaten kite sörfçüler ve windsurf’çüler birbirini sevmiyorlar (gülüyor). 

Yani dünyada öyle bir algı var. Hâlbuki ikimizde rüzgâr gücünü kullanıyoruz ve denizin üzerindeyiz ve aynı şeyleri seviyoruz.

KİTEBOARD’TA DAHA ÇOK KAZA OLUYOR

Kiteboard mu yoksa rüzgâr sörfü mü daha zor?
Birinde paraşüt birinde yelken kullanılıyor. Kite’ta paraşütü elinde tutuyorsun upuzun ipleri var; öğrenmek daha kolay ama daha tehlikeli. Çünkü paraşüt sizden uzak. Bir sürü ipi var ve board çok küçük. Açık denizde oldu da bir şey oldu üzerine oturamazsınız. Yüzmek zorundasınız. Rüzgâr sörfündeyse yelken bozulabilir, direk kırılabilir ama boardın üstüne oturabilirsin. Kite’ta daha çok kaza olabiliyor, rüzgâr sörfü daha güvenli.

Akşam gazetesinin aşağıdaki bağlantısından alıntıdır

http://www.aksam.com.tr/pazar/kitebord-tehlikeli-windsurf-guvenli/haber-336849